EGR PARTİKÜL İPTALİ
EGR PARTİKÜL İPTALİ
EGR Valfi - EGR İptali
EGR sistemi tüm dizel taşıtlarda nadiren benzili araçlarda bulunan egzoz gazı devirdaim (Exhaust Gas Recirculation) sistemidir. Bazı araçlarda elektronik mekanizma bulunurken bazı araçlarda mekanik çalışma prensibine sahiptir. Motorda yanma yaşandıktan sonra açığa çıkan CO ve NOx salınımını en aza indirmeyi amaçlayan bu sistem sürekli egzoz gazına maruz kaldığı için bozulup arıza vermesi kaçınılmazdır.
Eğer EGR valfi açık kalırsa egzoz gazını direk motor bloğuna çevirir ve yanma için gerekli olan oksijeni alamaz aracınız çalışmaz, valf kısmen açık kalmışsa çalışır siyah duman atar ve çekiş düşer, valf kapalı konumda kalıp sistemin çalışmasında aksaklık, düzensizlik veya sapma yaşandı ise arıza lambası yakar, değiştirilmesi için sinyal gönderir, çoğu araç için turboyu kapatarak koruma moduna alır. EGR arızalarını yazılım ile sistemi kapatıp gerekirse mekanik kapama ile sonsuza dek çözüyoruz. Araç sadece rölantideyken aktif olan bu sistemin devredışı kalması motor ömrünü uzatacağı gibi emisyon ölçümlerinde herhangi bir değişikliğe yol açmayacaktır.
EGR NEDİR, EGR İPTALİ NE İŞE YARAR?
EGR'nin açılımı "Exhaust Gas Recirculation" şeklindedir. Bunun Türkçe karşılıgı ise ' egzoz gazları devridaimi ' olarak tercüme edilebilir. Bu vananın amacı silindirler içinden atılan egzoz gazlarının %10 a kadarını emme manifoldu üzerinden temiz hava ile karıştırarak silindirlere geri göndermesidir. Egzozdaki gazların ne kadar kullanılacağına motor beyni (ECU) karar verir bunun için genellikle elektronik kontrollü egr valfleri kullanılır.
EGR İPTALİ NEDİR?
EGR valfi nasıl iptal edilir? EGR, iptal edilmesi için uygulanan yazılımlar sayesinde EGR valfinde kapama işlemleri olduğu için, aracınız da yanmamış olan gazlar direk dışarı atılır. EGR iptali ne işe yarar derseniz hem motorunuzun ömrü uzatır hem de aracınızın gücünü arttırır.
Partikül Filtresi Hangi Araçlarda Bulunur?
2009 yılı ve sonrası Türkiye'deki tüm dizel araçlarda bulunur. Chevrolet ve BMW üreticileri 2007 yılından itibaren, Fiat grubu ise 2010 yılından itibaren DPF'li araç göndermektedir. Avrupa birliği ülkeleri için ise 2002 yılından itibaren DPF'li araç üretilmektedir.
Partikül Filtresi Sistemi Nasıl Çalışır?
Dizel partikül filtresinin üzerinde 3 adet DPF sensörü bulunur, ayrıca Oksijen sensörü vardır bu DPF sensörü değildir. 3 sensörden 2 tanesi "fark basınç sensörü"dür, diğeri sıcaklık sensörüdür. Fark basınç sensörünün biri motora yakın olan uçta diğeri filtrenin diğer ucundadır. Filtreniz aşağıda bahsedeceğim sebeplerden dolayı dolduğunda basınçlı egzoz gazı motor ile filtre arasında sıkışır ve sensör bu basınç değerini kaydeder, diğer uçtaki sensör dışarıdaki basıncı ölçeceğinden 2 sensör arasındaki fark yüksek çıkar. Fark basınç sensörü bilgiyi motor kontrol ünitesine ileterek ya arıza lambası yakar ya da rejenerasyon başlatır. Aracınız fazla yakıt tüketerek partikül filtrenizi 650 dereceye ulaştırmaya çalışır, sıcaklık sensörü ise bu ısınma durumunu kontrol eder.
Copyright © 2019 . Site Tasarım: Diriliş Medya Ajans